Saturday, September 19, 2009

ღ oPahHhh.. ღ

innalillahi wainnailahirajiun..
seminGGu atuk meninGGaLkan kami..
kesediHan pemerGian atuk pun beLom abiS..
18/09/09, opah pula menyusuLi..
baGai jaTuh ditimPa tanGGa..
doktOr menGesaHkan oPah ade saKit kanSer darah..
syukur alhamduLiLLah, aku semPat jumpe oPah..
waLaupun mase tu die beGitu Lemah..
oPah dimasukkaN waD di hospitaL universiti..
dimana duLu waD yanG menjaDi kediaMan semEntara atuk..
maSe aku jumpe oPah kat hospitaL, die tenGah tiDo..
aku panGGiL nama dia..ssh sGt die nak bukak maTe..
doktoR baru LepAs bagI ubat mase tu..
oPah hanYa seseKaLi membuka mate biLa aku panGGiL namanya..
"oPah..aLya datanG ni..aLya dah baLek.."
tapi aku raSe mase tu oPah aku menGantuk..
die bukak matE sekejaP jer..menitis air matE aku..
pagi taDi (18/09/09) kaMi memanG nak peGi hospitaL..
seBab doktor kate oPah dah boLeh di bawak baLek ke rumah..
taPi ruPenye makSud di bawak baLek ke rumah tu Lain..
oPah teLah meninGGaLkan kami puLa jam 8.30 paGi..
ibu (makcikku) ckp oPah ckp beNda yanG buKan2..
"atuk dah panGGiL..."
xsanGke perkataaN tu membawa erTi yanG sebenaR..
paGi tu van jenaZah bawak jenazaH opaH baLek..
aku ngn famiLy aku tunGGu kat kampunG..
berdeRai Lagi airmate aku..oPah..oPah..oPah..
aku semPat meLihat jenazaH oPah dimandikan..
dikafankan..dan dikebumikan..aLhamduLLiLah..
kubur oPah berseBeLahaN ngn kubur atuk..
dikeSempatan itu juGa aku menziaraHi atuk..
LagI sekaLi..makSu ku dikejutkan berita ni..
seLepas die kehiLanGan ayah, kini kehiLanGan iBu puLa..
dan die xsempat jumpe kedua2nya sebeLum meninGGaL..
camne La peraSaan dan keadaan makSu aku di sane..
raya tinGGaL sehari laGi..raya kaLi ni x membawa erTi ape2..
semoGa roh opah ku Sabariah dan atuk ku Osman dicucuri rahmat..
AL-FATIHAH..

10 comments:

nienakariena said...

Al-Fatihah..
harap alya dapat bersabar.. sentiasa doakan arwah semoga arwah di tempatkan di kalangan orang2 yang soleh dan solehah..

Diri sentiasa berfikir adakah perjalanan hidupku di dunia ini masih panjang ataupun sebaliknya..

aurora said...

alya... sabar keyh sayang.. banyak2 la kite doa tuk dia.. alya jgn sedey2.. T_T kalo alya sedey nnti atie pon sedey.. nenek menjadi peneman atuk sampai akhir nafas juga disana :(

MiSsyLiLy said...

takziah
bwk bersbr dah redha ngn kepergian mereka.. cinta mereka cinta agung kan...Al-Fatihah utk mereka..

ღ miSz_aLya ღ said...

niena: thx..

atie: thx atie..alya xberaya thn ni..cian ma alya..

missylily: al-fatihah..

amirah shokri said...

al-fatihah..
takpe alya, bawak saba eh
semua yang hidup pasti akan meninggal
:)

ღ miSz_aLya ღ said...

yer..semua yg meninggal pasti akan mati..

g@dis blUr said...

takziah...opah nrul p0n dh xde...

~PakKaramu~ said...

Pak Karamu menziarahi anda

Nyetok said...

Al-fatihah.. semoga rohnya ditempatkan dikalangan orang2 yg beriman..

paRK_hyUN_fiQ said...

takziahh...